Miljövetarprogrammet

fredag, augusti 19, 2005

Snart drar det igång igen...

Japp, efter sommaruppehållet så drar skolan igång igen. Några av oss har slitit med sommarjobb, andra av oss har bara slackat runt utan att ha gjort ett vettigt handtag och några få har meckat med någon gammal komplettering. Oavsett hur sommarn har tillbringats så är det med en blandning av ångest och lätt förväntan som vi förbereder oss för kursstarterna.

Å ena sidan ska det bli trevligt att få umgås med några av de gammla programm-polarna igen och kanske få chansen att träffa nya spännande människor som sökt sig till universitetsvärlden. Även några av föreläsningarna som spisas verkar vara högintressanta.

Å andra sidan så innebär Kurstarterna det oundvikliga tvånget och disciplineringen som faktiskt är dagens läroväsendes essens i allmänhet och miljövetarprogrammets i synnerhet. Programmet finns inte till för att vi skall få en plats att utveckla våra mänskliga potential som kunskapstörstande, tänkande och kännande varelser.
Nej, här handlar det om producera dugliga miljövetare och inget annat. Programmet stöper oss i en mall som skall passa någon annan än oss själva. Det produceras på ackord för förvaltningens och privatkapitalets räkning.

Det är denna funktion hos skolväsendet vi kommer reflektera över med jämna mellanrum här på bloggen. Det kommer bli en intressant höst.

Tänkte även passa på att rekommendera en eminent blogg, Den dolda läroplanen, som skrivs av en lärare. Intressant perspektiv på hur det är att knega som grundskolelärare och skolans roll i samhället. Vi har alla gått grundskolan så det är inga problem att relatera till det som skrivs. (Är det någon på lärarprogrammet som läser här så tycker jag du omedlbums skall surfa dit)