Miljövetarprogrammet

söndag, september 04, 2005

Läsrecept tills på tisdag

På tisdag har vi som alla vet ett litet litteraturseminarie på Rationality and Power: Democracy in Practice av Bent Flyvbjerg. Några av oss kommer helt enkelt inte hinna läsa ut boken tills på tisdag. Kanske så fanns det en massa andra intressanta saker att göra, kanske var boken för tråkig eller kanske så var det något annat viktigare som kom ivägen läsandet. Oavsätt vilket så vill vi ju bli godkända och detta kan bara uppnås om handledaren tycker vi "bidragit" och "deltagit" i tillräcklig mån. Så vad göra om 50-100 sidor finns kvar att läsa?

Jo, då är det bara att följa det här lilla läsreceptet. Hoppas det smakar!

*Läs fram till kapitel 5-6: Här så får du ett hum om handlingen i boken och de följande kapitlen är bara upprepningar på temat.

*Läs den sista delen i varje kapitel: Här sammanfattar för det mesta vad vår danske vän vad kapitlet handlat om och poängen han vill få fram.

*Kapitel 20 + Postscript: Här går Flvjberg igenom de slutsatser han drar av hela sin undersökning. Han ställer upp 10 abstraktioner som utgör ett teoretiskt ramverk. Det är här är det viktigaste i hela arbetet. Förstå detta och du förstår boken i sin helhet.

*Appendixen: Skumma igenom denna. Det finns ett tidschema och ett organisations träd här som kan vara intressanta.

*Mecka dig en stor kopp te och plocka fram något sött: Blir lättare om du softar ner när du läser. Nu när du har det här recept i handen så kommer inte litteraturseminariet vara något problem längre.