Miljövetarprogrammet

torsdag, september 08, 2005

Hets!

Då har jag överlevt ännu ett pass med miss Hets och miljöbalken. Föreläsningen följde även idag det gamla hederliga mattelektion-på-högstadiet-upplägget. Först så kör hon en genomgång som sedan följs av en uppgiftslösardel där vi svara på en mängd fasta frågor om hur miljöbalken skall tillämpas och tolkas. Kewl! Denna gång stod dessutom uppgiftslösardelen för medparten av tvåtimmarspasset (vilket är standard tiden för alla pass på programmet).

Idag så var jag och mina flankerande klasskamrater på ett ganska trevligt humör vilket ledde till att vi kände behov att prata lite under själva passets gång. Finns lixom inget som är mer grundläggande för vår mänskliga existens än att kommunicera våra omedelbara tankar och begär. Detta tycker inte miljövetarprogrammet och i synnerhet inte miss Hets. De små viskningarna ifrån bakersta raden han inte mer än börja innan vår käre lärare med en duelists precision avfyrade en ”eller vad tycker du NN?”. Ehhh…. Ja vet inte fick svaret bli. Ordningen var återställd. Allt annat än en intresserad uppsyn och flitigt antecknande blir bestraffat på detta sätt. På jobbet skall man jobba inte leva! Producera och håll käft. När du arbetar är du inte människa då är du enbart arbetskraft. Självklart tappade jag efter detta helt lusten att försöka ta in särledes mycket av vår käre föreläsningsledare orerade om. Låssades dock se så där lagom intresserad ut och ägna istället mina anteckningsinsatser åt att klottra fina gubbar i blocket. Visst, jag tvingades skådespela med men inte riktigt på det sätt som miss Hets har i tanke.

Fasen med uppgifts lösande var dock svårare att maska bort. Vi får ju ett visst antal frågor som skall svaras på innan passet är slut. Så dessa tvingas vi lägga ner en del möda på. Det var för många frågor i förhållande till tid vilket ledde till att pressen inte vart lika hård. Äh! vi hinner ju ändå inte göra alla… Tänker vi. Så lätt kommer vi dock inte undan. Vi bedöms då istället efter hur långt vi hunnit i förhållande till de andra i gruppen. Sitter det några ambitiösa jävlar och pressar sig att göra många uppgifter så måste även vi göra fler för att inte framstå som kassa. De höjer hela gruppens arbetstempo och därmed produktionsnivå.