Miljövetarprogrammet

lördag, mars 18, 2006

Ska vi leka konsult?

Mot slutet av Admin I så har vi fått ännu ett projektarbete. Den här gången slipper vi dock rota runt i miljöbalken efter en massa paragrafer. Skönt det.

För att förbereda oss för en möjlig roll som miljövetare så har programmet satt ihop ett litet scenario. I korthet går det ut på att vi får rollen som konsulter på ett konsultföretag med uppdrag att för länsstyrelsen ta fram en ”plan för genomförande av åtgärder som behöver vidtas för den regionala och lokala nivån” inom något av de prioriterade områdena. Dessa områden följer några av de 16 miljömål som finns uppsatta av regeringen1.

O boy! Vi ska alltså fejka ihop ett konsultföretag och sedan försöka bete oss som konsulter gör mest. Dvs berätta för länsstyrelsen att de suger och borde göra sitt jobb på ett annat sätt för sedan ta hutlöst med betalt för denna tjänst. I våra fall så har de dock skrivit in i instruktionen att det handlar om konkurrens mellan flera konsultföretag om att bli anlitade i framtiden. Gratisarbete och rövslickning mao.

För ändamålet så delas basgruppen i två delar (dvs i två labbgrupper). Jag har en massa tur och hamnar med två softa personer. Vi har mycket annat skit2 att göra samtidigt med projektet så vi försöker minimera nedlagd tid på den här arbetsuppgiften. Ungefär så sa vi faktiskt. Vi spelade med öppna kort mot varandra. Vi bildade en liten gemenskap bortom basgruppens formella konstlade gemenskap av individer. Vi såg våra gemensamma intressen och ställde oss mot programmet.

Vart en trevlig tid med mycket skratt och slack.

Tillråga på allt så arbetade vi jäkligt effektivt. Vi la alltså ned ett minimum med tid för att producera maximalt. Vi kom på att man faktiskt kan ha nytta av blackboard då och då. Vi skapade ett delat dokument där alla kunde skriva in information de hittat och kunde på så sätt slippa dyka upp i skolan lika ofta. Vi arbetade hemifrån. Vist, inget direkt angrepp på programmets arbetsprocess men det räddade iaf undan lite tid för oss att lägga på intressantare grejor i våra liv.

Själva presentationsdagen vart lite lagom krystad. En jäkel hade fått för sig att detta minsann var både kul och ett tillfälle att få utöva sin enorma skådespelartalang. Efter första anförandet så börjar personen bräka på med frågor som om denne vore nån jäkla tjänsteman. Gruppen framme vid tavlan skruvar besvärat på sig och vill bara gå av. Det himlas med ögonen bland oss andra. Skådespelartalangen gör något som inte är tillåtet i de här situationerna. Det går ju fan inte ut på att sätta dit sina klaskamrater med svåra frågor. Det är en oskriven regel. För det första så slösas en massa av våra liv bort på helt ointressanta frågor som vi inte vet svaret på och för det andra så framstår de utsatta som sämre inför våra lärare.

Examinationens höjdpunkt nås när en grupp som spexat till det lite med att döpa sitt fiktiva företag till TARM-konsult går på och därmed avdramatiserar hela situationen.


1. http://www.miljomal.nu
2. En "skriftlig analys" som jag kommer skriva lite mer om senare.